Papagali Vorbitori

Bufnitele, potrivite ca pasari de companie?

În multe filme, cărți și seriale, bufnițele sunt arătate ca fiind creaturi prietenoase, inteligente și pline de afecțiune. Dacă ele ne sunt prezentate așa pe micile sau marile ecrane, înseamnă că sunt într-adevăr recomandate drept păsări de companie? Ce știm despre bufnițe și oare pot înlocui papagalii?

Bufnițele au nevoie de mult spațiu, iar dacă faci rost de una, ar trebui să le eliberezi drumul în natură. Sunt creaturi fascinante și nobile, iar a ține un astfel de exemplar într-o colivie pe post de bibelou nu-i o idee strălucită.

Pentru cei ce nu știu, o bufniță nu poate fi închisă în colivia unui papagal. Colivia trebuie să fie foarte mare și să aibă ușițe de acces, inclusiv un recipient mare cu apă care trebuie să fie mereu curat. Bufnița se spală des, de aceea penele ei sunt mereu curate. Zborul lor e unul silențios, dar dacă penele nu sunt curate, vor produce mici zgomote, iar asta înseeamnă că nu vor vâna nimic. Pot zbura distanțe lungi, iar asta înseamnă ca cineva care iubește bufnițele, să aibă o casă imensă.

Bufnițele sunt creaturi independente, nu zboară în stoluri precum papagalii Macaw sau Cacadu, sunt antisociale când vine vorba despre alte specii de păsări. Mentalitatea de stol (precum aceea de haită, în cazul câinilor), permite unui papagal să se integreze în sânul unei familii. De vreme ce bufnițele nu au acest concept, ele văd pe oricine drept dușman  care trebuie eliminat, mai ales că simt vulnerabilitatea. O bufniță își poate alege un om drept singurul prieten de nădejde, dar dacă ea se simte neglijată sau simte faptul că îți e rău fizic, va ataca, pentru că acesta e instinctul ei. Dacă o bufniță dezvoltă o legătură puternică cu omul ei și e dată altcuiva, ea poate intra în depresie, care-i va cauza moartea.

Sunt păsări foarte inteligente

Meniul unei bufnițe face ca păstrarea ei ca pasăre de companie să fie una dificilă. Nu pot fi hrănite cu semințe, mixuri pentru păsări sau fructe și legume. Dacă i le vei oferi, ea nici nu le va recunoaște ca fiind mâncare. Bufnițele sunt carnivore și se hrănesc de obicei cu șoareci de câmp sau de casă, iepuri mici, porcușori de Guineea sau găini mai mici. În alte țări există o linie de producție alimentară specială pentru bufnițe.

Un iubitor de bufnițe din România nu poate furniza hrana unei astfel de păsări, este destul de complicat să alergi după șoareci, mai ales că aceștia trebuie ”serviți” fiind vii. O bufniță mănâncă destul de urât și e nevoie de curățenie cel puțin o dată pe zi, pentru ca pasărea să nu dezvolte boli.

Fiind carnivore, bufnițele au un cioc special construit pentru  a putea sfâșia carnea și a mesteca bucățile, așa că nu vor rata ocazia de a-și mușca stăpânul dacă sunt nemulțumite.

Cu alte cuvinte, nu e indicat să adopți o bufniță, dar dacă dorești un exemplar, cere sfaturi celor care sunt avizați în domeniu. Bufnițele nu sunt atât de docile precum papagalii, chiar dacă sunt crescute de mici și pot deveni extrem de periculoase dacă sunt ținute în condiții nefavorabile!

 

Citește și despre Papagalii vorbitori Catherine sau papagalii vargati