Papagali Vorbitori

Ce faci daca papagalul este agresiv?

Perușii sunt păsările cele mai maleabile și ușor de instruit

Nu există termeni precum ”păsări rele”. Păsările sunt oricum sperioase și sunt foarte sensibile emoțional. Dacă acestea își schimbă comportamentul la 360 de grade, acest lucru poate fi dezastruos și pentru pasăre și pentru stăpân. Și papagalii vorbitori,  ca și oamenii, au momente când se supără și când se enervează, așadar este normal să apară schimbările de comportament.

Mai jos ai câteva sfaturi legate de ce să faci atunci când papagalul vorbitor devine agresiv și nu vrea să se urce pe mâna ta!

• Mai întâi, este important să înțelegi de ce tovarășul înaripat se poartă așa. Dacă acesta te mușcă atunci când încerci să-l iei pe mână, înseamnă că nu are chef. Pentru a-l convinge să iasă din colivie, petrece cât mai mult timp pe lângă aceasta din urmă, vorbindu-i și arătându-i că ești interesat să te joci cu el.

• Mută colivia într-o zonă neutră. Dacă muți colivia în afara ”teritoriului”, pasărea va refuza să coopereze cu tine.

• Arată-i respect. Dacă pasărea se uită fix când bagi mâna în colivie, mișcă mâna încet.  Ideea este să-i arăți că ai încredere în el. Introdu mâna în colivie încet și scoate-o la fel de lent. Nu forța contactul fizic dacă vezi că refuză să se apropie de tine. Este nevoie de răbdare și atenție.

Citește și  Cum se înțeleg papagalii cu alte animale

Un papagal mai mare este mai dificil de educat

• Dacă încerci să înveți pasărea să urce pe băț, este recomandat să ai deja un papagal care nu știe ideea de băț. Poate fi mai puțin invaziv, astfel că o pasăre sperioasă sau care a fost traumatizată, să poate accepta faptul că tu nu o forțezi să urce pe băț.

• Este foarte important să nu țipi la papagal. El simte furia și nu va înțelege oricum unde a greșit. Este de preferat ca pasărea să se simtă relaxată, nu speriată.

• Cumpără-i jucării și pune-i-le în colivie. Va interacționa altfel și va ști că poate primi lucruri dacă devine mai maleabilă. Mulți oameni încearcă să forțeze păsările să  coopereze și adesea acestea refuză să urce pe mâna stăpânului.

.• Repetiția este mama învățăturii. Fă-ți timp și joacă-te cu pasărea măcar o dată pe zi. Uneori este nevoie de mult timp pentru a construi o relație de încredere cu pasărea.

• Nu-ți epuiza prietenul cu pene, exersează 15 minute pe zi.

Ține minte că papagalii și păsările în general sunt creaturi sensibile care nu trebuie să fie stresate sub nicio formă. Nu le testa limitele pentru că nu vei face decât să le obosești.