Papagali Vorbitori

Papagalii vorbitori Illiger, pasari medii de dimensiuni mari

Deși sunt prea puține șanse să fi auzit de ei, PAPAGALII  VORBITORI Macaw Illiger (Ara Iliger) sunt originari din America de Sud și măsoară între 38-43 cm de la cioc la coadă. Pot trăi peste 45 de ani în captivitate dacă sunt bine îngrijiți.

Poate trăi singur în captivitate,dar dacă nu ai timp, îi poți lua un partner

Sunt papagali vorbitori jucăuși, prietenoși și adoră interacțiunea umană. Sunt docili și pot fi dresați cu ușurință. Au nevoie însă și de stimulare mentală, plictiseala este ceva străin pentru ei, ca în cazul tuturor speciilor de papagali.

Papagalii Illiger au penajul verde cu dungi roșii pe frunte. Penele de pe gât și de pe cap au o nuanță de albastru.  Deși sunt considerate păsări monomorfice, masculii tind să aibă penajul mult mai colorat ca femelele.

Spre deosebire de alte specii Macaw, exemplarele sălbatice se hrănesc cu mult mai multe grăsimi.  Asta înseamnă că pasărea trebuie să primească un mix de semințe și fructe. Ca toți papagalii de dimensiuni medii, aceste păsări au nevoie de mișcare și de întreținere a mușchilor.

Așa cum știi deja, cam toate speciile de papagali vorbitori trebuie să aibă o stare fizică și mentală bună, esențială pentru ei. 2-4 ore pe zi sunt suficiente pentru a fi eliberați și a se juca prin cameră.  Colivia  trebuie să fie foarte curată și spațioasă, astfel încât să poată deschidă aripile larg în interiorul ei.

Arată amuzant și ăsta este principalul lor avantaj

Papagalii Illiger sunt frumoși, atractivi și jucăuși și, chiar dacă este o specie mai mică decât clasicul Macaw, să știi că se comportă întocmai ca acesta din urmă! Vor adora să facă parte din ”stolul” uman.

Dacă se plictisesc și se simt ignorați, să știi că atunci va începe scandalul! Poate țipa, poate striga după tine prin  casă și poate să roadă orice găsește din lemn.  Aici intervine întrebarea dacă ești chiar pregătit pentru un exemplar Illiger și dacă ai resurse financiare și temporare pentru a te implica 100% în relația ta cu prietenul înaripat, pentru că el nu acceptă jumătăți de măsură.

Poate fi la fel de amuzant ca o pasăre mare, pentru că se comportă ca și cum ar fi, iar stăpânul trebuie să aibă răbdare și să îl învețe să mănânce din mână și să se facă ascultat fără ca pasărea să fie stresată în vreun fel.

 

Citește și despre Papagalii Macaw Catalina, două rase de papagali într-una!