Papagali Vorbitori

Papagalul Indian cu inel, rebelul divinizat în istorie

PAPAGALUL VORBITOR indian cu inel are o reputație de pasăre dificilă, care nu poate fi educată ușor. Este originar din India și răspândit în Asia. Are dimensiune medie și măsoară cam 40 cm de la coadă până la cioc.

Poate trăi până la 50 de ani în captivitate dacă este bine îngrijit.  Deoarece este foarte inteligent, se plictisește foarte ușor și poate să roadă tot ce prinde prin casă dacă este nesupravegheat.

Este o pasăre inteligentă și poate fi educată în timp

Adolescența lor este una foarte tulbure și poate fi un chin pentru stăpâni dacă nu se ocupă de ei de mici.  Papagalul Indian cu inel poate deveni însă un companion adorabil, pentru că are un șarm aparte (asta doar dacă i se oferă destulă atenție). Vocea unui asemenea exemplar este amuzantă și poate învăța să vorbească rapid. Nu este foarte tandru, dar poate deveni în timp, dacă are parte de afecțiune.

Papagalul vorbitor Indian cu inel poate fi galben, verde, albastru sau alb. Ca alte specii de papagali, precum papagalul Eclectus, are dimorfism sexual, adică sexul exemplarului este determinat pe baza culorilor și semnelor penajului.

Masculii au ciocuri roșii, semne negre faciale și trei inele colorate în jurul gâtului. Ei deprind mai repede limbajul uman. Femelele sunt mai frumoase chiar dacă nu au inele la gât și nici semne faciale.

Aceste păsări fascinante pot mânca semințe, fructe, legume și nuci. În sălbăticie, au propriile lor colonii și teritorii. În sudul și vestul Sudanului, de exemplu, au zonele lor și tot acolo se împerechează. Călătoresc în stoluri și mănâncă flori când sunt în sălbăticie.

Au nevoie de colivii mari și de recipiente cu apă, care trebuie curățate zilnic. Există riscul ca pasărea să dezvolte infecții bacteriale dacă nu te ocupi de curățenia ”căsuței”.  Dacă nu îl obișnuiești de la început cu mâncatul din palmă, există riscul ca papagalul să te rănească.

Colivia indianului cu inel trebuie să fie una foarte spațioasă

Papagalul vorbitor Indian cu inel este o pasăre foarte activă. Ca majoritatea altor specii de papagali, are nevoie de o casă spațioasă unde să poată zbura și să-și dezvolte mușchii aripilor. Are nevoie și de jucării de plus sau din lemn, pentru a putea ronțăi atunci când nu ai timpul necesar să te joci cu ei.

Indianul cu inel a fost în captivitate încă din anul 200 î.Hr. În India, era considerat o pasăre sacră pentru că putea imita voci și sunete. Erau ținuți în colivii din aur și adesea erau admirați pentru coloritul fascinant al penajului și pentru dispoziția lor amuzantă.

În 1920, cei din avicultură au început să crească exemplare din această rasă și astfel au rezultat mutații ale culorilor, iar popularitatea lor a luat amploare.

Ca orice alt papagal de rasă, indianul cu inel are nevoie de o îngrijire corectă și de atenție. De aceea, deși poate părea interesant să ai un papagal, trebuie să te gândești că este ca și cum ai avea un copil .Nu poți ignora nevoile unui copil, dar mulți oameni cred că este suficientă o colivie. Papagalul nu va fi fericit dacă va fi uitat în colțul său și va deveni o pasăre bolnavă și depresivă. Cu siguranță nu îți dorești așa ceva, mai ales că indianul cu inel este o pasăre care devine agresivă când nu-i sunt satisfăcute nevoile.

Citește și despre Papagalul senegalez, africanul energic