Papagali Vorbitori

Papagalii vorbitori Bourke, cei mai linistiti papagali

Cunoscuți fiind pentru calmitatea și afectivitatea lor, PAPAGALII VORBITORI ai lui Bourke sunt păsări de companie potrivite, mai ales dacă sunt crescuți de mici. Sunt tăcuți și liniștiți, în comparație cu alte specii de păsări.

Papagalii vorbitori ai Bourke sunt păsări potrivite pentru iubitorii de păsări care nu au experiență în domeniu. Au dimensiuni medii, măsurând între 17-20 cm de la cioc la coadă.

E o pasăre adorabilă și căreia îi place să fie în centrul atenției

Sunt porecliți și Bourkies, iar numele provine de la guvernatorul Australiei din New South Wales, Richard Bourke, care a stăpânit teritoriul între anii 1831-1837. Ca alți papagali australieni, Papagalul lui Bourke poate trăi mult în captivitate, peste 25 de ani dacă sunt bine îngrijiți.  Sunt originari din Australia, singurul loc unde pot fi găsiți în sălbăticie.

Deși nu sunt atât de colorați precum alte specii, acești papagali atrag priviri și sunt fermecători. Au nuanțe de maro, roz și albastru și sunt păsări dimorfice sexual: Determinarea sexului la acești papagali se poate face vizual, după penaj. Femela depune între 3 – 6 ouă pe care le clocește singură între 18-19 zile. Puii părăsesc cuibul când au în jur de 4 săptămâni.

Sunt numiți ”păsări de iarbă” pentru că se pot camufla prin desișuri și copaci. În sălbăticie consumă semințe, iarbă, plante, fructe, legume și insecte. În captivitate, pot fi hrăniți cu mixuri speciale pentru peruși, dar și fructe și legume verzi.

Le place să fie înconjurați de oameni

Papagalul lui Bourke e o pasăre mai puțin activă decât alți papagali, dar e recomandat să fie eliberat 2-3 ore pe zi pentru  a zbura prin casă. De asemenea, trebuie supravegheat  și colivia trebuie să fie de dimensiuni mari, iar curățenia e un aspect important. E o pasăre jucăușă și prietenoasă, adoră să fie un membru al familiei! Nu sunt deloc agresivi, chiar dacă sunt nemuțumiți, ei nu se răzbună pe stăpân, așa cum fac alți papagali.

Acceptă alte specii de papagali vorbitori, dar pot deveni ușor ținta lor pentru că nu știu să se apere.  Sunt inofensivi și nu privesc alte păsări ca fiind dușmanii lor, se atașează repede de om și se împrietenește rapid cu membrii familiei. Papagalul lui Bourke nu-ți va chema vecinii sau poliția la ușă, pentru că nu face gălăgie, dar va trebui, totuși, să-i oferi atenție și dragoste pentru a simți că e apreciat. E o pasăre indicată pentru cei care au copii!

 

Citește și Bufnițele, potrivite ca păsări de companie?