Papagali Vorbitori

Perusul, cea mai dorita pasare de companie

Acest mic PAPAGAL VORBITOR este unul dintre cele mai populare păsări, fiind a treia preferință a oamenilor după câini și pisici. Este o pasăre mică și deloc costisitoare, dar dacă este dresat corect, un peruș poate mima limbajul uman.

Toți perușii sunt papagali, dar nu toți papagalii sunt peruși.

Culoarea galbenă sau verde este cea mai întâlnită la peruși

Există multe specii de peruși și există în multe culori și dimensiuni. Papagalul vorbitor Indian cu inel este mare decât un peruș, de exemplu. Sunt păsări mici și jucăușe, aproape că nu-și fac simțită prezența.

Măsoară între 17-18 cm de la cioc la coadă. Perușii din Australia sunt chiar mai mici. Din moment ce arată ca niște papagali mici, porecla pentru aceste păsări este “peruș”. În latină se traduce ca “papagal care cântă, cu linii ondulate”. Liniile negre și ondulate peste penele verzi ale perușului îl ajută să se ascundă pe câmpiile verzi ale țării natale, Australia.

În anul 1838, un naturalist englez a luat doi peruși pentru a-i duce cu el în Anglia. Aceste păsări, perușii, erau foarte prietenoase și ușor de crescut. În doar câțiva ani, erau sute de peruși în Europa și popularitatea lor era exorbitantă. Începând cu 1894, australienii au început să se îngrijoreze în legătură cu numărul mare de peruși prinși și au interzis exporturile de peruși.

Există două tipuri de peruși – tradiționalul peruș din Australia și perușul englezesc, care este puțin mai mare și este crescut special pentru comerț. Nu ai nicio garanție că perușul poate vorbi, dar cu educație proprie, poate vorbi clar și își pot extinde vocabularul chiar ca papagalii Macaw sau Cacatua.

Sunt mici și prietenoși

Vocea lor este gravă și înaltă în același timp, pot învăța cuvinte și le pot așeza chiar în context. Papagalii vorbitori Peruși au de obicei culoarea verde sau galben, iar cei care au alte culori, precum albastru sau alb, sunt mutații genetice special create pentru comerț. Nu înseamnă că nu sunt peruși veritabili, ci doar că nu vei vedea un peruș albastru în sălbăticie.

Papagalii vorbitori Peruși au nevoie de multe semințe în meniul lor. Nu sunt păsări mari, mănâncă puțin și nici nu au nevoie de o colivie mare pentru a de se desfășura. Deși este micuț, trebuie să-l educi de pui și să-l faci să te asculte, să te joci cu el zilnic, să nu-l lași să se plictisească.  În cazul perușului se aplică ceea ce se aplică tuturor papagalilor: trebuie să aibă atenția stăpânului și colivia curată în permanență, iar vizitele la medic trebuie să fie regulate.

Citește și Papagalii Conure, o rasă aparte