Papagali Vorbitori

S-a descoperit secretul: cum pot vorbi papagalii!

Un papagal vorbitor poate învăța rapid ceea ce aude

Oamenii de știință au descoperit modalitatea prin care papagalii pot vorbi și este vorba despre conexiunile care au loc în creierul lor.
Aceeași zonă a creierului controlează mișcările papagalului, ceea ce poate explica de ce unele păsări pot ”dansa” pe muzică.
Cercetătorii au descoperit cheia diferențelor structurale din creierele PAPAGALILOR VORBITORI, care pot explica de ce acestea au capacitatea de a imita sunetele și cuvintele umane.
Aceste descoperiri pot pătrunde, de asemenea, în ”adâncurile” mecanismelor vorbirii umane.

Și totuși, cum îți poți învăța papagalul să vorbească? Dr Mukta Chakraborty din cadrul Universității Duke, a declarat că: ”Această descoperire deschide ușa cercetării universului papagalilor vorbitori; înțelegerea felului în care papagalii pot procesa informația necesară prin imitarea sunetelor și care sunt mecanismele prin care păsările se apropie de imitarea sunetelor umane.”
Păsările vorbitoare sunt printre puținele creaturi care pot învăța ceea ce aud. Dar încă este un mister de ce unele păsări excelează la acest capitol și altele nu.

Dacă papagalul are o pereche, aceștia pot învăța în tandem să vorbească

O explicație a acestui fapt ar avea legătură cu mărimea creierului, dar în momentul examinării genelor, se demonstrează că papagalii au creierul structurat diferit față de creierele altor păsări cântătoare.
Creierul unui papagal are centri nervoși definiți care controlează învățarea orală, denumiți nuclee.
Oamenii de știință numesc aceste nuclee ca fiind de fapt niște învelișuri; sunt mai mai mari la unele specii de papagali și sunt foarte cunoscute pentru determinarea imitării vocilor umane.
Cercetătorii au căutat markerii unei gene specifice responsabile pentru activitate la creierul uman, apoi le-au comparat cu cei găsiți în creierele papagalilor, făcând experimente pe peruși.
S-a descoperit faptul că perușul Kea din Noua Zeelandă, o specie antică de papagal, are un înveliș structurat, ceea ce sugerează că populațiile de neuroni din înveliș există de cel puțin 29 de milioane de ani.
La majoritatea păsărilor, capacitatea de a învăța vocile se află în aceeași zonă cu cea a controlului mișcărilor, explicându-se astfel și de ce unii papagali pot dansa.
Dr. Chakraborty a adăugat: ”Este nevoie de o accelerare a puterii creierului pentru a procesa auditiv informații și a produce mișcări pentru a imita sunetele altor specii de vietăți. Întrebarea este, cât de bine poate face asta creierul unui papagal și în ce fel?”

Citește și Ce poți face pentru ca papagalul tău să vorbească!