Papagali Vorbitori

Marele Alexander, primul papagal adus in Europa

Nu doar că sunt păsări frumoase, dar sunt și considerate a fi păsări regale.

PAPAGALUL VORBITOR  Alexander a fost numit după Alexandru Macedon, acesta din urmă fiind și cel care a adus primul exemplar în Europa.  Papagalul este cunoscut drept o pasăre blândă cu cioc mare. Nu doar că sunt păsări frumoase, dar sunt și considerate a fi păsări regale. Sunt jucăușe, energice, independente și pot imita perfect vocile umane.

Alexander nu este un papagal așa de tandru precum Cacatua, dar este extrem de inteligent și interactiv. Are nevoie de socializare continuă sau devine agresiv cu stăpânul. Chiar dacă este mai independent decât alte specii de păsări, are nevoie de mult timp de acomodare și de interacțiune.  Precum alte păsări, papagalii vorbitori Alexander sunt în stare să-și smulgă singuri penele dacă nu au parte de atenție.

Aceste păsări adoră să se joace în apă și să roadă lemnul. Au nevoie de jucării noi în permanență și trebuie să ai grijă să nu-ți roadă mobila.

Papagalul vorbitor Alexander nu este pentru oricine și clar nu este recomandat unui începător. Este mai mare ca un peruș sau o cacatua, dar nu atât de mare precum un papagal amazonian sau un papagal gri african. Ca orice papagal, și această specie are nevoie de multă atenție din partea stăpânilor!

Majoritatea masculilor măsoară în jur de 58 de cm cu tot cu coadă, iar coada femelelor este mai scurtă. Lungimea aripilor poate atinge între 14-23 de cm, iar femelelor le lipsesc acele inele negre sau roz de la gât

Au nevoie de jucării noi în permanență și trebuie să ai grijă să nu-ți roadă mobila.

Penajul masculilor este similar cu cel al femelelor, dar inelul de la gât se poate dezvolta abia în doi ani.

Durata de viață este de 30 de ani în sălbăticie, mai ales în Sri Lanka, specia fiind foarte răspândită în Asia.

Din păcate, multe exemplare din specie sunt furate din cuiburi când sunt pui, dar autoritățile încearcă să stopeze aceste ilegalități.

Papagalul Alexander este un papagal frumos și cu un penaj caracteristic. Poate învăța să vorbească și să înțeleagă ceea ce i se spune. Mai este numit și ”papagalul Macaw al Lumii Vechi”, având în vedere proporțiile sale, ciocul mare, inteligența și ageritatea.

Ca și în cazul papagalilor Macaw, ciocul lui Alexander are o putere distructivă, combinată cu puterea vocii sale și poate inspira teamă mai ales dacă îl privești chiar în ochi.

Dacă-ți spui că o să stea în cușcă toată ziua, nici nu te gândi la asta! El trebuie eliberat și lăsat să zboare, iar asta este o problemă pentru multe case nu atât de spațioase.

În momentul în care îl iei de pui, papagalul Alexander trebuie să învețe să mimeze câteva cuvinte. Ar trebui să fie luat pe mână zilnic și să aibă parte de foarte multă atenție. El nu știe că tu ai o viață personală și că nu poți sta langă el non-stop, dar încearcă măcar să petreci timp cu el zilnic. Când stă închis în colivie, încearcă să-i dai de lucru cu jucării din lemn.

Citește și despre Papagalii Macaw, uriașii înaripați!