Papagali Vorbitori

Papagalii vorbitori Catherine sau vargati, cel mai silentios dintre perusi

PAPAGALII VORBITORI Catherine fac parte din familia perușilor și sunt printre cei mai calmi și liniștiți papagali. Sunt originari din Mexic, America Centrală și America de Sud. Măsoară între 15-17 cm de la cioc la coadă. Aici poți afla mai multe despre peruși!

Se înțelege de minune cu stăpânul și adoră să fie iubit

Un exemplar poate trăi peste 10 ani în captivitate și până la 20 de ani în sălbăticie. Dacă sunt crescuți de pui, pot fi foarte legați afectiv de stăpân și, fiind păsări foarte sociale, acești papagali vorbitori adoră să fie considerați membri ai familiei.

Penajul e foarte interesant, 80% din pene sunt verzi, iar pe spate, aripi și laterale are dungi negre și verde închis. Unele exemplare au mutații în ale culorilor, incluzând albastru, turcoaz și alb.

Ca orice papagal, hrana se bazează pe semințe, fructe și legume verzi și pe amestecurile speciale care se găsesc în magazinele pentru păsări. Sunt păsări active, care au multă energie și le place să zboare, iar aici intervine regula care se aplică tuturor papagalilor domestici: trebuie eliberat 3-4 ore pe zi pentru a-și menține condiția fizică și pentru a nu se plictisi închis în colivie. Colivia trebuie să fie destul de încăpătoare pentru un asemenea papagal mic.

Sunt blânzi și cuminți și nu-și fac simțită prezența

Așa cum câinii, deși domesticiți, au instinct de haită și își privesc stăpânul ca pe liderul acesteia, papagalii vorbitori simt nevoia de apartenență la stol; de aceea, omul trebuie să fie liderul stolului.

De ce este important ca papagalul să se simtă membru al familiei? Pentru a nu fi neglijat și lăsat în colivie închis cu săptămânile. Asta îl va face profund nefericit și poate dezvolta boli, știm deja că papagalii sunt ființe foarte sensibile. Papagalul vărgat, desi e un papagal mic, poate fi un prieten devotat care nu te va deranja cu zgomotele. Nu poate vorbi, dar poate învăța cuvinte dacă ai destulă răbdare.

 

 

Citește și despre Papagalii amazonieni cu aripi portocalii!